5 důvodů proč jíst pomalu a 1 bonus navíc

5 důvodů proč jíst pomalu a 1 bonus navíc

Právě jsem dokončila práci na eBooku, který jsem pro vás připravila. Mám báječný pocit a tvořivou náladu. Když jsem se však podívala kolem sebe, zjistila jsem, kolik jsem toho snědla a ani jsem si to neužila! Snědla jsem toho navíc daleko víc, než by mé tělo potřebovalo a to jsem se zvedla sotva párkrát, abych vložila prádlo do pračky…
Určitě to znáte všichni, když vás pohltí práce, kniha, film, nebo se do čehokoliv pořádně ponoříte. Nebo když shltnete oběd za volantem cestou na jednání, protože nestíháte… Ale uvědomujeme si vůbec o co se připravujeme?

Mindfullnes

Součástí jedné přednášky o psychologii při hubnutí byl velmi zajímavý blok – Mindfullnes Eating, neboli uvědomělé jedení. Právě to mindfullnes je dnes velkým fenoménem ve všech oblastech. A stoupá po něm poptávka napříč obory. Protože všichni trpíme nedostatkem času a tak se šidíme, kde to jde.

Jdeme sami proti sobě

A jednou z nejjednodušší oblastí, kde ušetřit trochu času, je právě jídlo. Přitom máme sklony většinu potravy sníst z potřeby uspokojení, než z potřeby nasytit se. Takže vlastně děláme protichůdné činnosti.

Jak na to

Prohlédněte si pořádně jídlo, které je před vámi. Prozkoumejte tvary, talíř na kterém jídlo máte, barevnost pokrmu. Přivoňte si několikrát a pokuste se vnímat jednotlivé ingredience i vůni jako celku. Poté si při krájení uvědomte konzistenci, barvu rozkrojené části, opět přivoňte a vložte jídlo do úst.
Cítíte jeho teplotu, prozkoumejte tvar sousta a ponořte se do vlastní chuti. V tuto chvíli je již vaše tělo připravené, že dostane něco dobrého a vyplavují se trávící enzymy. Začněte žvýkat a zkoumejte tuhost jednotlivých částí, jejich chuť a zkuste žvýkat déle, než byste běžně automaticky po pár skousnutích polkly.
Teď jste pro sebe udělali maximum z toho jednoho sousta. Takto byste měli pokračovat s každým soustem, než se budete cítit sytí. A to bude dřív, než běžně dojíte. Soustřeďte se po celou dobu jídla a teprve po jídle se napijte.

Co pro sebe uděláme

Podívejme se na to, co nám pomalé, uvědomělé jedení přinese za výhody.

1. Sníme méně

Při pomalém přežvykování a vnímání chutí, tvaru a složení pokrmu má tělo čas nám dát vědět, že už je syté. A my máme při tomto soustředění šanci signály těla vnímat a poslechnout. Nepřijímáme tedy zbytečnou energii, kterou pak tělo nevyužije a uloží do faldíků.

2. Prožitek, který nás hodí do pohody

Hodit do sebe nějakou tu čokoládu, nebo jinak zahnat stres jídlem nadělá víc škody než užitku. Zato udělat si na jídlo (na sebe) jen o pár minut víc času a vědomě si pochutnat nás odreaguje. Je to malý relax během dne a ještě se při jídle vyplaví spousta hormonů a ve spojení s pohodu pro sebe nelze při té polední pauze udělat víc 🙂 Celý zbytek dne bude hezčí!

3. Lepší trávení

Už jsme si řekli, že sníme méně, tak to je super! Ale ještě pomalým jedením a řádným přežvýkáním podpoříme tvorbu slin, trávení a následně lepší vstřebání živin z přijímané dobroty.
Pořádným natrávením, které začíná už v ústech, dokážeme lehce snížit glykemický index některých potravin a nebude nám tolik kolísat cukr v krvi. Můžeme se vyhnout pocitu těžkého žaludku, plynatosti, průjmu i zácpě. To vše může mít souvislost se sblajznutím něčeho, co ani nepostřehnete, co to bylo.

4. Zpomalení

Život si máme užít! Jak se dozvíte v mém e-booku, všechno v našem životě je ovlivněno stravou. Jak kvalitní palivo do svého motoru lijeme, tolik energie je schopen vydat. I to malé zpomalení u jídla, to zamyšlení, zda jím to, co mi chutná a líbí se mi to pohledem je malým krůčkem k velkému cíli. Být zdraví a spokojení. Zpomalme, naberme sílu u jídla, vždyť jídlo je příjem energie, kterou pak potřebujeme. Odrazí se to na naší vyrovnanosti, kvalitě pleti, optimismu…

5. Sbližování

Jídlo ve více lidech samozřejmě svádí k tomu, abychom ho méně vnímali, ale je to opět jen na nás. A najdeme-li zlatou střední cestu, přínos pro nás bude ještě větší. Především v dnešní přetechnizované době, kdy si místo povídání, lidé píšou zprávy. Klidně vyzvěte ostatní ke společnému vyzkoušení uvědomělého jedení. Postupujte společně, podle uvedeného návodu. Bude to jistě veselá zkušenost a možná pomůžete i někomu z vašich přátel či blízkých získat jídlem víc, než faldíky 🙂

Bonus na závěr – Jak je to s pitím? Pít před, během nebo po jídle?

Babička mi říkávala: Nepij u toho jídla, nic pak nesníš.
Pravdu měla, ale z jiného důvodu. Když u jídla budeme pít, ředíme žaludeční kyseliny a snižujeme tím trávení. Ředíme si i trávící enzymy a potrava se posouvá ze žaludku příliš brzy. Navíc voda přináší do žaludku vzduch, tedy hrozí nafouknuté břicho. Pít proto doporučuji před jídlem a pak po jídle 🙂

Budu ráda, když mi své gurmánské zážitky, jak jste si nějaké jídlo vychutnali, nebo jak se vám podařilo objevit nové chutě v dříve běžně slupnuté svačině či obědě napíšete na Facebook.

Přeji vám příjemné labužničení a já si jdu vychutnat rodinnou večeři 🙂

Viki – Váš odborník na výživu

0 odpovědi

zanechte odpověď

Chcete se připojit k diskuzi?
Nebojte se a diskutujte s námi

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *